De geschiedenis van de Koffie

Een jonge herder die er per toeval achter kwam dat zijn geiten vol energie zaten na het eten van een mysterieus soort bessen. Een Soefigeleerde uit Jemen die de ‘vieze bessen’ in het vuur gooide waarna er een heerlijke aroma opsteeg. En een naar de woestijn verbannen geestelijke die besloot om bessen van een koffieplant te koken om zijn honger te stillen. Dit zijn een aantal van de verhalen over het ontstaan van koffie.

De eerste koffiedrinkers

Wat wel met zekerheid kan worden gezegd is dat het drinken van koffie ver terug gaat in de tijd. De teelt van de koffieplanten is naar alle waarschijnlijkheid al in de 11e eeuw door een Perzische arts gebruikt vanwege haar stimulerende werking.

Ook over de naam koffie gaan meerdere verhalen de ronde. Een eerste verhaal is dat de naam koffie afstamt van het Ethiopische Koninkrijk Kaffa, waar koffie oorspronkelijk vandaan komt. Een tweede verhaal gaat over het Oud-Arabische woord ‘gahwa’ wat oorspronkelijk wijn of kracht betekent. Vanwege de stimulerende en verslavende werking werden de dranken al snel met elkaar vergeleken.

Hoe koffie in Nederland kwam

Koffie was vroeger een schaars product en niet voor iedereen weggelegd. Het werd dan ook alleen gedronken door de ‘gegoede burgerij’. In de 17e eeuw was de wereld van de koffie in handen van de Turken. Hun bevriende Franse handelspartners dronken natuurlijk ook koffie aan het Franse hof. De Nederlanders kregen hier lucht van en wilden deze luxe ook binnenhalen. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan omdat de Turken hun monopolie positie op de koffiemarkt stevig in handen hadden. De Turken hielden de koffieplanten slim in hun rijk door de bonen eerst te koken, zodat de groei van de planten in de Arabische landen bleef.

Uiteindelijk heeft de VOC een koffieplant weten te bemachtigen en deze naar Amsterdam vervoerd. Vanuit hier werd de plant gekweekt en zijn er in de koloniën van de Nederlanden meerdere plantages aangelegd. Amsterdam groeide uit tot het absolute centrum van de wereldhandel in koffie.

Lees meer:

Duurzaamheid